Güneş enerjisi sistemleri; Güneş’ten gelen ışınları (fotonları), özel teknolojiler kullanılarak elektrik enerjisine dönüştüren sistemleridir. Çevreyi kirletmez, gürültüsüzdür. Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji üretim şeklidir. Bu üretim yöntemlerinden kullanılan en yaygın teknoloji ise fotovoltaik teknolojisidir.
Fotovoltaik güneş enerjisi panellerine gelen güneş ışınları (fotonlar) yarı iletken silikon bir malzemeye çarpar. Silikon kristallerle reaksiyona girer ve elektrik akımı oluşturur. Kullanmış olduğumuz bu teknoloji ile ihtiyacınız olan elektrik enerjisini güneş gibi sonsuz bir kaynaktan elde etmekteyiz.
Güneş enerjisinden elektrik üretiminde kullanılan en yaygın yöntem olan fotovoltaik güneş enerji sistemi, sadece güneş panelinden ibaret değildir. Sistem türüne bağlı olarak akü, şarj kontrol cihazı ve inverter gibi diğer sistem elemanları bulunmaktadır. Bu içeriğimizde sizlere fotovoltaik sistemleri ve bileşenlerini kısa ve öz bir şekilde tanıtacağız.
Fotovoltaik (PV) Güneş Enerji Sistemi Nedir?
Fotovoltaik kelime anlamı olarak ışık fotonundan elektrik üretimi anlamına gelmektedir. Bundan dolayı güneş hücreleri ve panelleri fotovoltaik olarak adlandırılır.
Fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, elektrik şebekesine bağlanma durumuna ve kullanım amacına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Genel olarak ise şebekeye bağlı (On-Grid), şebekeden bağımsız (Off-Grid), Hibrit fotovoltaik enerjis sistemi ve tarımsal pompaj uygulamaları olmak üzere 4 başlığa ayrılabilir.
Fotovoltaik güneş enerji sistemleri, sadece güneş panellerinden oluşmazlar. Sistem türüne bağlı olarak güneş panellerinin yanı sıra inverter, akü ve şarj kontrol cihazı gibi diğer önemli cihazlarından da oluşmaktadırlar. Şimdi gelin bu sistem bileşenlerini ayrı ayrı inceleyelim.
Fotovoltaik (PV) Sistem Temel Elemanları
Güneş Paneli
Fotovoltaik güneş enerji sisteminin en temel parçası hiç şüphesi güneş panelleridir. Güneş ışınlarını bünyesindeki güneş hücreleri ile doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür. Piyasada 5 W ila 340 W arası kapasitede güneş panelleri kullanılmaktadır. Güneş panelleri ayrıca hücre türüne göre polikristal, monokristal, ince film gibi çeşitlere ayrılmaktadır.
Şarj Kontrol Cihazı
Şarj kontrol cihazı akü depolamasına sahip olan fotovoltaik güneş enerji sistemlerinde kullanılır. Bu cihazlar güneş panellerinden gelen elektriği düzenleyerek, akü grubunu daha sabit bir elektrikle etkili bir şekilde şarj eder. Ayrıca güneş panel gurubu ile akü arasında ters akım geçişini (aküden panele) de önler. Şarj kontrol cihazlarını piyasada MPPT ve PWM şeklinde iki çeşit olarak görmekteyiz.
Bataryalar
Bataryalar, şebekeden ayrı on grid sistemler veya şebeke bağlantılı akü destekli on grid hibrit sistemlerde kullanılmaktadır. Akü kalitesi bu sistemler için oldukça önemlidir. Özellikle off grid sistemlerde kullanılan kalitesiz akü ve kötü tasarlanmış bir sistem kullanımı büyük ölçüde etkilemektedir. Bundan dolayı güneş enerji sistemlerinde kullanılan akü çeşitleri; jel aküler, özel opzs tip sulu aküler ve derin çevrimli bazı kurşun asit aküler olarak sıralanabilmektedir.
İnverterler
Güneş panellerinin ürettiği elektrik DC yani doğru akımdır. Ancak biz elektriğin iletimini ve dağıtımını AC yani alternatif akım olarak yapmaktayız. Ayrıca evimizde kullandığımız hemen hemen tüm cihazlar da AC elektrik ile çalışmaktadır. Bundan dolayı da güneş panellerinin ürettiği DC elektrik en verimli bir şekilde AC elektriğe dönüştürülmelidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlar da inverter olarak adlandırılır. İnverterler doğru akımı alternatif akıma dönüştüren elektronik cihazlardır.
Fotovoltaik (PV) Sistemler
Fotovoltaik güneş enerji sistemlerinin en çok bilinen çeşitleri şebekeden ayrı off grid ve şebekeye bağlı on grid fotovoltaik güneş enerji sistemleridir.
Şebekeden Ayrı (Off-Grid) Fotovoltaik Güneş Enerji Sistemleri
Depolamalı yani Off-Grid fotovoltaik sistemler genellikle elektrik şebekesinin olmadığı yerler için değerlendirilirler. Sistemde güneş paneli ve inverterin yanı sıra akü ve şarj kontrol cihazı gibi temel sistem bileşenleri bulunmaktadır.
Off-Grid güneş enerjisi sisteminde güneş panellerinin ürettiği elektrik şarj kontrol cihazı ile düzenlenerek akülerde depolanır ve aküler içerisinde DC olarak depolanan bu elektrik de invertör vasıtasıyla AC elektriğe dönüştürülerek kullanılmaktadır.
Şebekeye Bağlı (On-Grid) Fotovoltaik Güneş Enerji Sistemleri
On-Grid fotovoltaik güneş enerji sistemleri de ister küçük, ister büyük olsun birer güneş enerji santralidir. Çünkü güneş enerjisinin ürettiği elektrik, AC elektriğe dönüştürülerek şebekeye satılmaktadır. Bu sistemler, tek fazlı veya üç fazlı invertör, güneş panelleri, çift yönlü sayaç ve datalogger gibi temel sistem bileşenlerinden oluşmaktadır.
Şebekye bağlı fotovoltaik güneş enerji sistemlerinin çalışma prensibi ise şu şekildedir. Öncelikle güneş panellerinin ürettiği elektrik, şebeke bağlantılı invertörde düzenlenir ve elektrik şebekesine aktarılabilecek forma dönüştürülür. Bu sistemlerde akü kullanılmaz ise şebekede meydana gelebilecek bir elektrik kesintisi sonucu güneş bir günde olsanız dahi elektriğiniz kesilecektir. Bu sebepten on grid fotovoltaik sistemlerde batarya desteği de önerilmektedir.
Fotovoltaik güneş enerji sistemleri profesyonel firmalar tarafından tasarlanıp, kurulması gereken sistemlerdir. Sistemin küçük veya büyük olması fark etmeksizin, yapılacak en ufak hatada sistemde aksaklıklar meydana gelebilmektedir.
Güneş Enerjisi Sistemleri Nedir?
Güneş enerjisi sistemleri; Güneş’ten gelen ışınları (fotonları), özel teknolojiler kullanılarak elektrik enerjisine dönüştüren sistemleridir. Çevreyi kirletmez, gürültüsüzdür. Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji üretim şeklidir. Bu üretim yöntemlerinden kullanılan en yaygın teknoloji ise fotovoltaik teknolojisidir.
Fotovoltaik güneş enerjisi panellerine gelen güneş ışınları (fotonlar) yarı iletken silikon bir malzemeye çarpar. Silikon kristallerle reaksiyona girer ve elektrik akımı oluşturur. Kullanmış olduğumuz bu teknoloji ile ihtiyacınız olan elektrik enerjisini güneş gibi sonsuz bir kaynaktan elde etmekteyiz.
Güneş enerjisi santrali nasıl kurulur?
Finder Elektrik güneş enerjisi sistemleri projelerini üç aşamada gerçekleştirmektedir. Bu aşamalar keşif, teklif ve kurulum aşamalarıdır.
-Ücretsiz ve sınırsız enerji kaynağından uzun yıllar yararlanın.
-Şebeke elektriğine daha az bağımlı olun.
-Uzun vadede elektrik birim fiyatı artışlarından etkilenmeyin.
-Depolama (akü, lityum iyon pil) ile elektrik kesintilerinden etkilenmeyin.
-Üretilen enerjinin yerinde kullanabileceği için iletim ve dağıtım kayıplarını minimuma düşürün.
-Ev veya işyerinizin değerini arttırın.
-Yüksek Alman teknolojisi güneş panelleri ile güneşten maksimum verim elde edin.
-Düşük maliyetlerle, uzun süreli yatırımlar yapın.
-Çevre dostu ve doğa dostu yenilenebilir enerjiye siz de katkıda bulunun
-Yeşil bir gelecek ve karbon emisyonunu (CO2) düşürmeye siz de katkıda bulunun.