IoT Nedir?



Geleceği Aydınlatıyoruz

IoT Nedir?

IoT Dilimizdeki Karşılığı;

Internet of Things olan IoT açılımı dilimize nesnelerin interneti olarak çevrilmektedir.

Gelin IoT konusunu derinlemesine inceleyelim;

fiziksel cihazların internet üzerinden birbiriyle ve/veya kullanıcılarla etkileşimde bulunabilmesini sağlayan bir teknoloji ve kavramdır.

Temel olarak, bu cihazlar sensörler, yazılım ve diğer teknolojiler aracılığıyla veri toplar, işler ve paylaşır. IOT sayesinde cihazlar, örneğin ev aletleri, araçlar veya giyilebilir teknolojiler gibi birçok farklı alanda, bir ağa bağlanabilir ve bu sayede veri alışverişi yapabilirler. Bu teknoloji, otomasyon, verimlilik, kullanıcı deneyimi ve daha birçok alanda yenilikçi çözümler sunar.Bugün 7 milyardan fazla bağlantılı IoT cihazı ile uzmanlar bu sayının 2020 yılına kadar 10 milyar ve 2025 yılına kadar 22 milyara ulaşmasını bekliyor. 

Nesnelerin İnterneti (IoT) neden bu kadar önemli?

Son birkaç yılda, IoT 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri haline gelmiştir. Artık günlük nesneleri (mutfak gereçleri, otomobiller, termostatlar, bebek monitörleri,akıllı ev sistemleri) gömülü cihazlar aracılığıyla internete bağlayabileceğimize göre, insanlar, süreçler ve nesneler arasında sorunsuz iletişim mümkündür.

Fiziksel nesneler, düşük maliyetli hesaplama, bulut, büyük veri, analitik ve mobil teknolojiler aracılığıyla verileri minimum insan müdahalesiyle paylaşabilir ve toplayabilir. Dijital sistemler, bu hiper bağlantılı dünyada bağlantılı nesneler arasındaki her etkileşimi kaydedebilir, izleyebilir ve ayarlayabilir. Fiziksel dünya dijital dünya ile buluşarak iş birliği yapar.

Hangi teknolojiler IoT'yi mümkün hale getirdi?

IoT fikri uzun zamandır mevcut olsa da, bir dizi farklı teknolojideki son gelişmelerden oluşan bir koleksiyon bu fikri pratik hale getirmiştir.

  • Düşük maliyetli, düşük güçlü sensör teknolojisine erişim. Uygun fiyatlı ve güvenilir sensörler, daha fazla üretici için IoT teknolojisini mümkün kılıyor.
  • Bağlanabilirlik. İnternet için bir dizi ağ protokolü, sensörlerin buluta ve etkin veri aktarımı için diğer "nesnelere" bağlanmasını kolaylaştırdı.
  • Bulut bilişim platformları. Bulut platformlarının kullanılabilirliğinin artması, hem işletmelerin hem de tüketicilerin gerçekten yönetmek zorunda kalmadan ölçeklendirme amacıyla ihtiyaç duydukları altyapıya erişmelerine olanak sağlar.

Endüstriyel IoT nedir?

Endüstriyel IoT (IoT), özellikle bulut teknolojilerini kullanan sensör ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü bakımından, IoT teknolojisinin endüstriyel ortamlarda uygulanmasını ifade eder. Son zamanlarda, endüstriler kablosuz otomasyon ve kontrol elde etmek için makineler arası iletişimi (M2M) kullanmıştır. Ancak bulut teknolojisinin ve benzer teknolojilerin (analitik ve makine öğrenimi gibi) ortaya çıkmasıyla birlikte endüstriler yeni bir otomasyon katmanı elde edebilir ve yeni gelir ve iş modelleri oluşturabilir. IIoT bazen sanayi devriminin dördüncü dalgası veya Endüstri 4.0 olarak adlandırılır.

Finder Elektrik olarak bizler de müşterilerimize endüstriyel IoT hizmetleri veriyoruz.Örneğin;

-Elektrik Otomasyon Panoları

-Ges üretim ve faaliyet izleme sistemleri

-Elektriğe bağlı tüm sistemler